Reuniune de protest

La un an de la protestele din ianuarie 2012, MC-ul de la fântână se întoarce*.

– De Anca Iosif

Claudiu Crăciun a apărut la fântâna de la Univeristate cu o pungă din care a scos o portavoce şi un banner de trei metri pe care scria „DEMOCRATIE!!! P-TA UNIVERSITATII”. Bannerul, trecut prin protestele de la începutul anului trecut, l-a legat împreună cu un alt tip de stâlpul ceasului şi al semnului stradal „Piaţa 21 Decembrie 1989”.

Cu un an în urmă, pe 13 ianuarie 2012, Crăciun striga în portavoce sloganuri precum „Înc-o revoluţie pentru constituţie!” până răguşea. Acum îi întreba zâmbind pe cei aproape 100 de oameni de ce s-au întors, într-o seară de duminică cu -4 grade Celsius. „Vă place la frig?”

[…]

La început de 2013, apelul de pe Facebook la ieşirea în Piaţa Universităţii spunea că nimic nu s-a schimbat de atunci. „Nouă majoritate guvernamentală în care cei mai mulţi dintre cetăţeni şi-au pus speranţele repetă greşelile regimului Băsescu. Greşeli care ne-au scos în stradă. Ieşim în stradă să protestăm pentru aceleaşi lucruri ca in ianuarie şi februarie 2012.”

[…]

Societatea civilă (cea organizată) a obosit şi nu mai avem energia de a ne pune cât de cât pe o cale de dezvoltare”, mi-a spus Crăciun înainte de protest. „Avem multe probleme, dar ne lipseşte o capacitate de a le rezolva. De la probleme simple – absorbţia fondurilor comunitare – până la problemele complicate, cum ar fi sărăcia sau analfabetismul. Cred că problema e că nu reuşim să ne organizăm.”

[…]

Societatea românească se transformă, chiar dacă nu vedem, devine din ce în ce mai inegală, mai tensionată, separată de deciziile politice şi de oameni”, spune Crăciun. „Oricând ai ieşi – şi azi, şi mâine şi peste cinci ani – vor exista nişte politicieni la fel de corupţi care vor profita”.

Articol complet DOR aici

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s