Grevă cetăţenească loveşte unde doare mai tare

1907997_10152217268709107_8739617804536103447_n

În ultimele zece zile spaţiul public românesc a reînviat. Grevă cetăţenească declanşată de Comunitatea civică ‚Uniţi Salvăm’, ale cărei revendicări le găsiţi aici, a transmis o undă de şoc care s-a propagat repede în mediul online şi mass-media. Zeci de articole au fost scrise, zeci de poziţii publice au fost exprimate.

Şocul resimţit şi atacurile indică relevanţa grevei. Şi arată că a lovit exact unde doare mai tare şi într-un moment potrivit.

Impactul grevei este mai mult simbolic decât electoral. Conform tuturor calculelor niciun mandat nu se va reloca de la un partid la altul, de la dreapta către stânga sau dinspre opoziţie către guvernare.

Grevă cetăţeneasca anulează iluzia că suntem buni cetăţeni dacă mergem la vot şi atât. Iluzia că dacă votăm, schimbăm nu doar partidele ci şi practicile lor. Iluzia că suntem europeni doar votând la alegerile pentru Parlamentul European. Loveşte în maşinăria de comunicare a partidelor, cu tot cu consultanţii şi agenţii lor de influenţă mediatici. Cel mai important, loveşte în legitimitatea partidelor care ne ţin prizonieri. Pune problema practicilor politice curente şi cere schimbări necesare.

Cei care erau decişi să voteze o vor face oricum. Sunt cei norocoşi. Ei au măcar credinţa sau convingerea că îi reprezintă cineva şi/sau că votul dat este util. Dar mai există altă parte a societăţii, ignorată şi amuţită, a celor care nu se simt reprezentaţi. Grevă a arătat că există şi că până nu le recâştigam încrederea în sistem democraţia va suferi.

Ceea ce nu s-a dorit să se înţeleagă a fost faptul că anularea votului sau neprezentarea asumată public sunt gesturi de protest. La fel ca şi ieşirea în stradă pe 25 mai. Toate aceste gesturi de protest atrag atenţia asupra revendicărilor. Într-o grevă renunţi temporar la un drept pentru a câştiga ceva mai important. În greva foamei la mâncare, în grevă cetăţeneasca la vot. Reacţia multora a arătat că le pasă de procentele partidelor şi atât.

Solicitările şi recomandările făcute, dacă vor fi implementate vor sparge monopolul asupra puterii, vor ajuta cetăţenii obisnuiţi ca independenţi sau parte a partidelor mici să conteste puterea. De ce sa nu le susţinem acum in alegeri? Simplu, independenţii şi partidele mici sunt ȋn sistemul actual condamnate la irelevanţă. Schimbările sistemice propuse dezlănţuie energia şi aşa limitată, de la nivel local, judeten şi naţional. Nu există o singură mişcare salvatoare ci sute de grupuri şi comunităţi care pot declanşa asaltul asupra fortăreţelor corupte şi clientelare.

De ce nu lăsam societatea în toată diversitatea ei să respire, să îşi pună întrebări, să se mobilizeze şi să conteste puterea? Aşa merge democraţia. Forţa ei constă în capacitatea de a se auto-curăţa. Dacă acest proces este blocat societatea acumulează tensiuni şi frustrări, ca să nu mai vorbim de încurajarea corupţiei şi clientelismului.

Cu ocazia grevei cetăţeneşti s-au activat oameni şi idei. Simpatizanţii partidelor şi-au apărat preferaţii (şi au atacat iniţiatorii grevei). ONG-urile şi-au redescoperit vocaţia de a face educaţie publică. Ne-au vorbit despre importanţa votului. Intelectualii publici au predicat la rândul lor. Nu ar fi făcut-o în absenţa grevei. Cei dezamăgiţi au o platformă unde se discută despre nemulţumirea lor. Preţul plătit, câteva mii de voturi anulate şi nişte amenzi merită din plin.Un preţ mic pentru revitalizarea unui spaţiu public anesteziat de agresivitatea superficială a campaniei electorale.

Deşi suspectată, atacată şi persiflată Comunitatea ’Uniţi Salvăm’ ne face un mare serviciu. Ne forţează să regândim politica, alegerile şi votul. Manifestul ei pentru schimbarea sistemică va rămâne un reper important pentru dezbaterile viitoare.

Pe 25 mai, nişte cetăţeni vor ieşi în stradă pentru o politică mai curată. Dacă votează sau nu contează mai puţin. Contează că au determinat societatea să îşi pună întrebări şi nu i-au lăsat pe politicienii care ne-au adus în situaţia de faţă să definească binele şi răul, prietenul şi duşmanul, ce este important şi ce nu este.

Grevă cetăţească funcţionează deja. Şi fapul că doare atât de tare nu înseamnă că medicul care pune diagnosticul şi propune un tratament ne este duşman ci că suntem bolnavi şi el vrea să ne însănătoşim.

Articol apărut pe VoxPublica aici.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s