Protestele şi „Antifa”

Captură TV: Vlad Petri

 

Aseară a apărut această fotografie la un post TV, cu intenția de a demonstra că violențele de vineri seara au fost provocate de mișcarea globală anti-fascistă. Să le luăm pe rând.

Protestele de vineri seara nu au nimic cu Antifa, care deși există în România, este prea firavă pentru a conta în stradă. În plus, protestele sunt la dreapta, Antifa nu are motive să meargă la ele. Are însă motive să se solidarizeze cu protestatarii atunci când statul apelează la violență și forță brută.

Probabil postul vrea să se bage în seamă cu Trump și susținătorii lui din Alt-right-ul american, altfel nu văd legătura. Dar dacă Antifa este activă la proteste, înseamnă că guvernul PSD-ALDE apărat de postul TV, este fascist. Ce spuneți dragi jurnaliști, este?

Povestea asta a fost construită în jurul colegului Mihail Bumbeș, el era personajul violent, prezent la toate protestele, inclusiv la acestea. Graba i-a făcut să îmi pună poza mea în loc de a lui. Și chiar și așa, povestea violenței nu ține. Mihai, cu mine și cu alții, am fost foarte aproape de incidentul cu lovirea celor doi jandarmi și am încercat să oprim asta. Deci este exact invers.

Ironia finală a acestei situații este faptul că fotografia cu mine purtând tricoul Antifascista Siempre, nu a fost făcută la protestul din 10 august, ci la marele miting PSD-ALDE din 9 iunie. Am trecut pe acolo în semn de solidaritate cu participanții, în drum spre Pride. Nu văd de ce i-ar fi deranjat, mă aștept de la niște social-democrati și liberali să fie în felul lor Antifa, și nu opusul acesteia.

În toată confuzia și improvizația jurnalistică de aseară, un singur lucru l-au nimerit, stânga independentă, prin mesaje sau prezență fizică, s-a solidarizat cu protestatarii împotriva violenței și brutalității guvernamentale.

#PSDnuesteSTANGA

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s