Anatomia unui protest violent

Credit foto: playtech.ro

 

De ce a fost acest protestul din 10 august violent, spre deosebire de altele?

Chestiunea esențială este aceea de a stabili cine este victimă și respectiv agresor. Protestatarii câștigă lupta nu dacă ocupă clădirea Guvernului, lucru naiv și inutil, ci atunci când devin victime ale violenței guvernamentale. Guvern și aparatul de forță câștigă lupta dacă răspunde la violență în loc să o inițieze, și o face reținut și proporțional. Fiecare tabără încearcă să minimizeze violența proprie și să o sublinieze pe a adversarilor. Și fiecare tabăra va încerca să o provoace pe cealaltă pentru a face-o și mai violentă.

Posibilitatea unui protest violent, cu ocupări ale Guvernului a fost vehiculată de voci obscure în grupurile diasporei, dublate de câteva voci răzlețe din țară. Având în vedere tradiția protestelor non-violente, a fost o direcție total atipică. Cine a inițiat-o și de ce, am putea afla ulterior. Dar de acolo a plecat totul.

Semnalul din social media a fost preluat imediat de către Guvern, canalele media fidele și Jandarmerie, care au exagerat informațiile. Aceste instituții știau foarte bine că violența este rară și cu toate acestea au continuat spirala violenței, prin discurs și pregătirile fără precedent.

În stradă, planul s-a defectat. Rămâne întrebarea de ce Jandarmeria nu a avut o tactică pur defensivă în fața grupusculelor agresive, pentru a-și câștiga statutul de victimă, în continuare strategiei dinaintea protestului. A dat cu gaze încontinuu și a escaladat gradual violența până când a degenerat complet. Evacuarea de la ora 11.00 a fost brutală, disproporționată și dezorganizată, pecetluind în fața opiniei publice românești și internaționale statutul de agresor al Guvernului și Jandarmeriei.

Politic și strategic, este un dezastru al coaliției de guvernare. Nici un guvern nu își mai poate reveni după utilizarea violenței împotriva cetățenilor. PSD-ul ar fi trebuit să știe, doar așa au putut să îl anihileze pe Traian Băsescu, cel care a încercat prima oară rețeta în 2012. Liviu Dragnea s-a jucat cu violența, crezând că poate să o controleze și să o folosească pentru a-și decredibiliza opoziția din stradă.

Doar că experimentul i-a explodat în față, așa cum ne-au explodat nouă cartușele de gaze în seara protestului.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s