PSD şi „Reforma administraţiei”

Esenţialul din interviul lui Liviu Dragnea de aseară (21 august, A3) nu este cel al posibilului asasinat, ci atacul explicit la administraţia publică centrală.

Ştiu că este la modă să ataci statul, administraţia şi funcţionarii. Că sunt prea mulţi, prea incompetenţi, prea bine plătiţi, prea obedienţi. Adevărul este, şi o spun după ani întregi de activism de stradă, că funcţionarii sunt în prima linie a luptei pentru democraţie şi stat de drept. Ei întruchipează stabilitatea, legalitatea şi forţa constrânsă de reguli a statului.

Politicienii au rostul lor, indispensabil, dar administrația publică este cea care le temperează setea de putere şi predispoziția către abuz. Nu întâmplător imediat după 1989, administrația publică a trebuit să fie reconstruită relativ autonom, după decenii în care a fost călcată în picioare şi pervertită de către partid.

Aseară Liviu Dragnea a luat la ţintă “unii funcționari”. Se referă probabil la puținii juriști care mai au curajul să le spună miniștrilor și secretarilor de stat că nu e în regulă ce fac. Sau la puținii directori economici și financiari care mai cârtesc în fața planurilor mărețe.

Am lucrat o perioadă în Guvern, la SGG, chiar înainte de aderarea României la UE, atunci când făceam reforme pe toate planurile. Am muncit din greu alături de colegii mei să aducem mai multa ordine, claritate și responsabilitate în actul guvernării. Am făcut manuale, am promovat analizele de impact, am instruit experți care să lucreze în politici publice, am propus circuite decizionale în care să se regăsească atât expertiza funcționarilor cât și opțiunile politicienilor aleși. Am avansat, dar cu fiecare guvernare, memoria acestor eforturi tindea să se piardă.

Atacul la funcționarii publici de aseară anunță o perioadă neagră, cea în care voința politicienilor, oricare ar fie ei, este mai presus de orice constrângere legală și instituțională. Sper să avem înțelepciunea să fim alături de funcționarii publici și să încercăm să îi susținem în fața abuzului de putere, oricare ar fi numele celor care guvernează.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s