Alianţa Vestului – Ce fel de regionalism propune?

Deși proiectul este prezentat ca unul de „dezvoltare şi atragere fonduri europene” este unul cât se poate de politic. Inițiativa este una politică, menita a le asigura resurse şi putere atât în interiorul PNL cât şi în raport cu alte partide, în special PSD, dar nu numai.

Liderii inițiativei dau asigurări că nu există un proiect politic mai larg, identitar şi regional, şi că nu se construiește în opoziție cu alte regiuni sau cu centrul politic, dar numeroși cetăţeni din zonele respective exact aşa îl percep. Citiţi comentariile din social media şi vedeţi ce complexe de superioritate sunt exibate. Politica nu este doar în declaraţiile oficialilor, întotdeauna mai prudenţi şi diplomaţi, ci şi în percepţiile şi mobilizările „de la firul ierbii”.

De îndată ce apar forme instituționale de colaborare, dublate de construcții identitare populare, următoarele generații de lideri pot merge mai departe, pe liniile tranșate anterior. Următoarele generații de lideri din zonă nu se vom mai obosi să convingă ieșenii, bucureștenii sau tulcenii, ci se vor replia în proiecte regionale.

De îndată ce se construiesc clivaje politice, economice, identitare – între Vestul civilizat, dezvoltat şi european vs. Sudul şi Estul sărace, corupte, balcanice, acestea vor formata energiile şi mobilizările politice. Elitele locale îşi vor masca eşecurile blamând Centrul iar cetăţenii îşi vor atribui neîmplinirile şi problemele „celuilalt”, în cazul de faţă miticul şi moldoveanul din bancuri.

Politicienii pot genera schimbări pe termen lung neintenţionate. Nu îi bănuiesc pe cei patru iniţiatori de conspiraţii sau planuri ascunse. Pentru motivele lor, uneori mărunte sau cu orizont scurt, pot însă iniţia o dinamică pe care nici ei nu o vor mai putea controla.

Din păcate, aşa cum arată acum Alianţa arată a „preludiul fascist” ce evoluează către un model Liga Nord din Italia. Naţionalismul şi centralismul româneşti, oricât de virulente au fost, nu au putut elimina identităţile regionale. Nici măcar regimul comunist, nivelator şi represiv, nu a reuşit, deşi a folosit resurse enorme pentru uniformizarea economică, industrială şi politică a ţării. Este probabil o coincidenţă istorică faptul că această alianţă s-a anunţat în anul centenar.

Alianţa Vestului, creată sub pretextul atragerii de fonduri europene nu face decât să dea naștere unui actor politic – o regiune care se dezvoltă rapid, care nu le mai așteaptă pe celelalte, care nu mai accepta autoritatea centrului şi care chestionează redistribuția resurselor în interiorul statului. Dar această construcție are un liant identitar care nu ne poate înșela, este acela al superiorității culturale, economice, educaţionale şi civilizaţionale a unei regiuni. Exact ca în cazul Ligii Nord. Alianţa este „doar” preludiu fascist pentru că pune bazele unei definiţii mult mai restrictive a „românului” – calm, serios, alb, civilizat, muncitor.

Regionalizarea economică şi culturală a început, chiar din zorii tranziţiei. E de ajuns să ne uităm la mobilitatea studenţilor şi a lucrătorilor pentru a vedea tendinţele. Regionalizarea politică – prin partide şi alianţe, manifeste şi simboluri, începe să recupereze. Ce fel de regionalizare va fi, nu ştim. Doar că elementele care au apărut până acum nu ne pot face optimişti.

Mai devreme sau mai târziu, autostrăzile ce traversează ţara se vor construi. Doar că e posibil ca până atunci să nu mai vrea prea mulţi cetăţeni să le folosească. Acesta este riscul „regionalismului dezvoltării” al cărui combustibil este mitul superiorităţii culturale.

 

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s