Claudiu Crăciun

Sunt profesor, activist, tată.

Sunt nascut in Bucuresti, am 40 de ani și sunt căsătorit. Am avut șansa de a avea o copilărie fără lipsuri materiale severe, o educație solidă în școală, liceu și universitate (toate publice) şi posibilitatea  de a mă trata în spitale de stat. Familia, profesorii şi prietenii m-au ajutat să mă împlinesc ca om și cetățean.

Am absolvit Facultatea de Științe Politice (SNSPA) și ulterior am devenit doctor în științe politice al aceleiași universități. Am fost activ încă din anii facultății, devenind în 2000 Președinte al Asociației Internaționale a Studenților în Științe Politice (IAPSS). Am lucrat, începând cu 2003, ca expert în politici publice în Ministerul Educației și Secretariatul General al Guvernului.

Am avut oportunitatea de a studia la nivel masteral, cu o bursă de merit acordată de guvernul britanic, la London School of Economics and Political Science. Am rămas activ civic devenind în 2008 primul Președinte al Societății Globale a Studenților și Tinerilor Profesioniști Români (GRSPSociety). Din 2009 sunt expert al Comitetului Economic și Social European (EESC) pe teme precum drepturile fundamentale ale omului, migrație și azil.

Reîntors în țară, am activat în două mici partide ecologiste, Partidul Verde și Mișcarea Verzilor, renunțând la statutul de membru în 2012 pentru a mă dedica noului val de proteste civice. Am participat activ la protestele anti-austeritate din 2012 și la campania Salvați Roșia Montană din 2013. În 2015 am protestat împotriva despăduririlor, iar în 2016 pentru îmbunătățirea condițiilor din spitalele publice, după scandalul dezinfectanților contrafăcuți. Protestele Colectiv m-au găsit tot în stradă. După preluarea guvernării de către PSD în 2016, am participat la protestele împotriva inițiativelor sale de a reforma justiția.

Sunt și un om al construcției, nu doar al protestului. În 2013 am fost Coordonator al axei academice a Forumului Constituțional, structura civică parteneră a Comisiei de revizuire a Constituţiei României. În 2015 am fost unul dintre inițiatorii Coaliției Naționale pentru Integrarea Refugiaților, iar între 2014 şi 2015 am activat ca membru al comitetului de coordonare a Coaliției Politică fără Bariere, cea care a contribuit la reforma electorală.

În 2016, am fost unul dintre inițiatorii Platformei Democrație și Solidaritate – Demos, fiind ales ulterior în funcția de Secretar General al Partidului Demos.

La catedră, în stradă şi acolo unde se iau decizii, am rămas fidel acelorași principii și valori.

Din postura de activist pentru democrație, la fel ca şi din aceea de lector universitar de științe politice, am luptat și voi lupta pentru ca toată lumea să aibă acces la o viață mai bună. Lunga tranziție a societății românești a creat bunăstare doar pentru puțini români. Cei mai mulți au fost lăsați în urmă. Cei rămași în țară se zbat pentru a supraviețui, iar cei plecați în căutarea unei vieți mai bune se confruntă cu nedreptăți sociale și economice.

În 2012, am vorbit în Parlamentul European şi le-am spus politicienilor români și europeni de la acea vreme că măsurile de austeritate vor cauza mai multe inegalități și sărăcie. De asemenea, am vorbit şi despre reprimarea protestelor – un atac brutal asupra democrației românești. În 2013, am participat activ la salvarea comunității din Roșia Montană, pe care guverne la rând au încercat să o sacrifice pe altarul profitului, fără a lua în seamă consecințele pentru populație, mediu și patrimoniu.

La baza acțiunilor mele politice stau lucruri pe care le-am învățat în stradă, lângă oamenii care au militat și protestat pentru aceleași cauze, împotriva marilor interese economice și politice care au încercat să distrugă Roșia Montană. Dacă puterea nu e constrânsă de acțiunea civică și politică, întotdeauna abuzează și lucrează împotriva intereselor și chiar a vieții cetățenilor. Am încercat, de fiecare dată, să dau celor de lângă mine încrederea că lucrurile pot fi schimbate.

În 2016, împreună cu o parte din oamenii cu care am luptat în stradă, am pus bazele Platformei Demos și, ulterior, am înființat Partidul Democrației și Solidarității – Demos. Demos aduce în peisajul politic românesc o critică puternică la adresa subdezvoltării, inegalității și divizării societății românești, dar și soluții pentru aceste crize cu care țara noastră se confruntă.

Eu şi colegii mei credem că democrația este pentru toți: tineri și bătrâni, bărbați și femei, săraci și bogați, oameni cu sau fără studii. O democrație solidă are nevoie de solidaritate, de cooperare, de încredere și de speranță.

Proiectul meu este acela al solidarității sincere și palpabile între oamenii din spațiul european. Soarta cetățenilor români este legată de soarta celorlalți europeni. Suntem datori să luptăm împreună pentru condiții de muncă și salarizare mai bune, pentru un sistem economic care nu sacrifică oamenii, mediul și resursele, pentru servicii sociale puternice, pentru drepturi fundamentale asigurate și protejate, pentru egalitate și demnitate.