Țara pe care vrea Klaus Iohannis să o guverneze e imaginară. România reală e alta.

Discursul de lansare a candidaturii lui Klaus Iohannis pentru al doilea mandat (http://bit.ly/33j1ZWd) reconfirmă direcția politică de până acum. Klaus Iohannis reduce democrația la statul de drept, politica la anticorupție și administrare, opțiunea pro-europeană la piețe libere și sectoare private atotputernice, eșecul statal la incompetență și clientelism, iar milioanele de oameni care pleacă peste hotare la statutul de “capital uman”.

Klaus Iohannis reduce temele importante la opțiuni ideologice care, odată implementate, vor adânci crizele în care se află România. Iar acolo unde nu e el precis, există o armată de lideri de partid gata să-i ducă proiectul mai departe, mai dur și mai profund. 

Aceste simplificări și reduceri sunt de fapt o critică exclusiv a PSD-ului, și nu o diagnoză a stării în care se află societatea și un proiect de reconfigurare a ei. 

Unde vorbește Klaus Iohannis în discursul său despre depopulare? Unde discută salariile infime care îi alungă pe oameni în afara țării? Unde discută despre un stat slab care este incapabil să se finanțeze din taxe și impozite? Unde discută despre sărăcie, despre comunitățile abandonate? Unde menționează optimizarea fiscală agresivă a companiilor multinaționale care privează bugetul de resurse? Unde discută despre dispariția și decăderea sănătății publice, accesibilă tuturor? Unde trage un semnal de alarmă privind despăduririle pe scală largă? Unde discută despre marginalizarea concetățenilor noștri, de exemplu cei cu dizabilități? 

Scopul președintelui în acest discurs este să spună că PSD-ul este sursa tuturor relelor, rele care vor dispărea odată cu guvernarea de dreapta din jurul PNL. Ne spune că buna guvernare va reconstrui România. Știm, din păcate, că nu va fi de ajuns. Marile salturi de care o societate are nevoie sunt impulsionate și susținute de un stat capabil, nu unul care se retrage în fața sectorului privat și a profitului. România “normală” și respectiv “funcțională” nu este decât o mască pentru subdezvoltare și inegalitate cu structura socială actuală. 

Guvernarea slabă și pe alocuri toxică a PSD-ului trebuie criticată. Dar proiectul care ni se pregătește nu este doar de reformă politică și administrativă ci unul de transformare economică și socială, de accelerare a inegalităților, de fragilizare a situației lucrătorilor, de slăbire a serviciilor publice prin sub-finanțare și privatizare. 

Există într-adevăr o opțiune pro-occidentală a României, o opțiune autentic democratică. Dar aceasta este una socială și solidară. Lecția Vestului Europei este clară. Nu poți construi o democrație fără coeziune socială și economică. La fel, nu poți moderniza o țară doar prin sectorul privat și căutarea profitului. Iar pentru a rezolva problema corupției și clientelismului, egal distribuite între partidele mari, e nevoie de mai mult decât o critică la PSD. 

E nevoie de un proiect de modernizare a statului prin care grupurile oligarhice de toate tipurile – economice, politice, instituționale sunt decuplate de acesta. E nevoie de un nou model economic, care reduce inegalitatea și crește competitivitatea economiei noastre prin politici industriale care să asigure o tranziție justă către o economie verde, o economie pregătită să înfrunte criza climatică. E nevoie de un nou pact social între stat și cetățenii României, centrat pe demnitate, siguranță și justiție socială pentru toți și toate.  

Klaus Iohannis nu are un astfel de proiect pentru România. Președintele a bătut pasul pe loc în acest prim mandat, fiind blocat în lupta cu PSD și în refuzul de a moderniza România din punct de vedere social.  Al doilea mandat Iohannis și o guvernare în acest spirit va da liber profitului în detrimentul oamenilor. 

Veniți alături de Demos și susțineți proiectul de țară România Solidară!

Semnați pentru Claudiu Crăciun, candidatul Demos în alegerile prezidențiale:
www.claudiucraciun.ro/semneaza

Vreți să vă implicați în Demos?
https://bit.ly/2FGapNm

Partidul curat cu cheltuială se ține!
Donați: https://bit.ly/2GrwFKS